Плавно увеличение на таксата за битови отпадъци ще има във Велико

...
Плавно увеличение на таксата за битови отпадъци ще има във Велико
Коментари Харесай

Увеличават таксата за битови отпадъци във Велико Търново през 2022-а

Плавно нарастване на таксата за битови боклуци ще има във  Велико Търново от 2022-а година. Предложението на администрацията беше признато на съвещание на Общинския съвет през днешния ден.

Повишението е с 0,4 промила - от 1,3 на 1,7 промила за Велико Търново и обитаемоте места. Ако семействата вкарат разделно събиране на боклуци ще има облекчения, сподели при представянето на предлагането за нарастване на таксата за битови боклуци кметът Даниел Панов.

Той акцентира, че ставките не са променяни от 10 години , само че в това време най-малко три пъти се е нараснал размерът на минималната работна заплата, а за идната година се чакат и по-големи разноски по отношение на покачването на електрическата енергия, горивата и водата, което постанова нарастването.

За да се подсигурява по-добро качество на услугите , свързани със сметосъбирането в общината, през първите седмици на идната година ще бъде въведена смарт-система за събиране на отпадъците в цветните контейнери за разделно събиране на сметта.

Върху контейнерите ще бъдат сложени сензори, които ще наблюдават в действително време степента на запълване на контейнерите.

Софтуер ще пресмята най-оптималните направления за придвижване на сметосъбиращите камиони. Предвидената спестовност от транспортни разноски може да доближи до 40 %, а след разбор на резултатите смарт-системата ще обхване и съдовете за битови боклуци, като 600 нови контейнери към този момент са доставени, уточни Панов.

Гражданите, които предават разделно събрани боклуци ще употребяват отстъпка от таксата. Всяко домакинство ще получи магнитна карта, на която ще се начисляват предадените количества както на площадката в кв. " Дълга Лъка ", по този начин и в мобилните пунктове в кварталите.

Даниел Панов акцентира, че се планува по-строг надзор и наказания за замърсяване към контейнерите за битова боклук. Отговорността за почистването към съдовете е на компанията по сметосъбирането, само че санкции ще има и за нарушителите, които изхвърлят отпадък по нерегламентиран метод.

Изграждане на нова профилирана площадка за строителни боклуци също е заложено в плануваните от Община Велико Търново дейности за възстановяване на услугите по непорочност, уточни Панов в границите на полемиката в Общинския съвет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР